Sopranistka Maida Hundeling: Miluji život a užívám si ho…

12th Mar, 2018

Ze dvou z nich se může letos radovat soubor baletu konkrétně Barbora Šulcová a Burak Serkan Cebeci. Z ostravské opery byla nominována Maida Hundeling, z činohry Robert Finta a ze souboru opereta/muzikál Katarína Hasprová.

Německá sopranistka Maida Hundeling je nominována za postavu Desdemony v opeře Otello. Právě k ní směřovaly následující otázky.

Co znamená ve vaší dosavadní pěvecké kariéře postava Desdemony ve Verdiho opeře Otello, za n¨iž jste získala užší nominaci na Cenu Thálie za rok 2017?

Mohu říct, že všechny mé dosavadní role přišly ve správný čas. Stejně tak Desdemona. Je to úžasný kontrast v mém jinak dramatickém repertoáru. Role Desdemony znamená jedno velké vnitřní drama. A to samozřejmě vyžaduje, že musím zpívat vyrovnaně a neustále si opakovat: někdy méně znamená více. Giuseppe Verdi je pro mě vždy hlasovou kúrou….

S ostravskou operou už spolupracujete několik let. Co vás přitahuje k tomuto divadlu a souboru?

Když mi její hudební ředitel nabídne roli, vždy ji ráda příjmu. Těší mě, že jsem v Ostravě srdečně vítána.

Narodila jste se v exotické tuniské Bizertě. Jaké bylo vaše dětství? Pocházíte z umělecké rodiny? Kdy jste se rozhodla, že vaše kroky povedou ke kariéře operní pěvkyně?

Ano, narodila jsem se v Bizertě, ale rodiče jsou Němci a oba v Německu pracovali. A protože pracovali v cizině, učila jsem se odmalička respektovat jiné země, jejich obyvatele a kulturu. Je to pro mě důležitá zkušenost, ze které čerpám dodnes. Hostujete především na německých, rakouských, českých a slovenských jevištích.

Zdá se, že vaší doménou je klasický operní repertoár. Jaký je váš vztah k soudobým operám?

Nejenom v těchto zemích, ale stejně také často zpívám třeba v Itálii nebo USA. Rozdíl je v tom, že ostatní divadla jsou stagionová nemají tedy stálý repertoár, nemají soubor, sbor je neprofesionální nebo poloprofesionální… Mám v repertoáru řadu postav z děl Strausse, Janáčka, Martinů, Brittena, Berga, Korngolda a mnoha dalších skladatelů. Nejde o to, zdali mám ráda soudobou operní dramaturgii, ale o to, jestli mi postava sedne, zdali se s ní ztotožním na jevišti. A to je stejné jako v případě klasického repertoáru.

Co říkáte na jevištní aktualizace operní klasiky?

V podstatě nemám nic proti aktualizacím, ale musí mít smysl a především myšlenku. Raději mám stylizaci než aktualizaci inscenace…

Moravskoslezsky